Jaki aparat cyfrowy dla amatora kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez arti_kns
    moja propozycja na najbliższy czwartek to GRILEM kiełbaski i świeże powietrze co wy nato ???
    Z grillem dobry pomysł ale ja w czwartek nie dam rady, ostatnio dużo pracy aly :zlo:

W sumie na ostatnim spocie wstępnie umawialiśmy się na piątek (8.04) na jakieś % :wink:
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Chodzi mi o coś o wyglądzie takim jak ten: http://allegro.pl/wyprzedaz-fuji-fin...292185063.html lub http://allegro.pl/olympus-sp-600-gra...303171356.html (nie kompakt).
    Jestem amatorem robiącym zdjęcia na "auto", nic sam nie zmieniam w ustawieniach, pstrykam fotki bez zastanowienia. Chodzi mi o prostotę obsługi i fajny, "profesjonalny" wygląd...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Deo
      RS
      • 2009
      • 1729
      • Volkswagen
      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Agamek12, a nie chciałbyś Sony Alfy 200 z kitem 17-70 i osprzętem za 900PLN?
      Pozdrawiam,
      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Chcę kupić tani, nieskomplikowany aparat, wiec za Twoją propozycję dziękuję...
        Adam... Używam:

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Agamek, ale to właśnie jest taki aparat! Ja Ci nie zależy na tych megazooomach (z których się nie korzysta), to z tej alfy zrobisz dużo lepsze zdjęcia na auto, niż w tych kompaktach.

Komentarz

• bl
            Rider
            • 2009
            • 389
            • BMW
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Agamek12, z tych dwoch wybierz Fuji. Jesli chcesz wiecej poczytac to polecam www.dpreview.com

Komentarz

• arccuss
              Rider
              Moderatorr
              • 2009
              • 397
              • Octavia II (1Z3)
              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Agamek12
              Chodzi mi o prostotę obsługi i fajny, "profesjonalny" wygląd...
              Witaj,
              z proponowanych przez Ciebie- wziąłbym Olympusa- z uwagi na jakość optyki. Olympusy jednak czasem potrafią być energożerne- co wymaga naprawdę dobrych akumulatorów (mój syn się o tym zdążył przekonać :evil: )
              Ja jednak dołożyłbym ze 3-4 stówki i wybrałbym coś z poniższych:

Mają porównywalne parametry, dobrą, jasną optykę, są proste w obsłudze- jak rozumiem robisz zdjęcia na automacie albo w trybie jakiejś określonej sceny- których jest tu naprawdę dużo. Osobiście używam lustrzanki canona, jednak gdybym miał kupować kompakt "o profesjonalnym wyglądzie" długo zastanawiałbym się co z tych 3 wybrać...
              Pozdrawiam- Arek.
              Perfect Service by DGW

Komentarz

• pstryczek
                RS
                • 2009
                • 10778
                • Superb III (3V3)

Obydwa proponowane aparaciki w pierwszym poścoie to kompakty :P
                Proponowałbym kupić jakąś prostą lustrzankę, choćby używaną, da lepszy obraz od jakiegokolwiek kompaktu. Sony choć tanie to jednak jak dla mnie mało godne polecenia :wink:
                Marek

Komentarz

• PiterNZ
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 389

Odpuściłbym sobie lustrzankę ponieważ jeżeli jesteś amatorem (jak ja) to wystarczy megazoom. Proponuję:
                  Sony Cyber-shot DSC-HX1

Porównaj sobie zdjęcia:

Generalnie na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę na jak najszerszy kąt czyli idealnie byłoby 24 mm ale te 28 mm w obydwu aparatach, które znalazłeś też są OK.
                  Mam Olympusa SP-560 UZ i jako amator do dziś jestem zadowolony.
                  Ale mam kartę XD i nieruchomy ekran.

Wcześniej myślałem o Canonie SX30IS ale przekonano mnie, że zoom powyżej x20 ciężko wykorzystać bez statywu. Stąd myślałem o Fuji HS10 al jakość zdjęć gorsza od Sony (choć pytanie czy wychwycę tą różnicę ) i tak naprawdę szukam dalej, żeby znaleźć aparat z ruchomym jak w Canonie ekranie - stąd jednak cały czas wracam do Canona.

Wady lustrzanek dla mnie to zbyt duża masa, wymienność obiektywów co oznacza, że wypadałoby kupić minimum dwa. Przy czym jeżeli kupi się kitowe będzie kłopot z ich jasnością. Poza tym trzeba wiedzieć o stabilizacji itd. itd.

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

Zamieszczone przez pstrykacz
                    Obydwa proponowane aparaciki w pierwszym poścoie to kompakty :P
                    Proponowałbym kupić jakąś prostą lustrzankę, choćby używaną, da lepszy obraz od jakiegokolwiek kompaktu. Sony choć tanie to jednak jak dla mnie mało godne polecenia :wink:
                    A potem na forach Nikona i Canona ludzie narzekają że lustrzanki są przereklamowane bo z kompaktów wychodzą ładniejsze zdjęcia... ostrzejsze i bardziej kolorowe.

By wykrzesać magie zdjęć z lustra trzeba je robić w RAWach i potem obrabiać. Jak ktoś chce mieć gotowe JPEGi z puszki to zdecydowanie polecam kompakt. Mam porównanie Fuji S200EXR do D80 i bez dwóch zdań zdjęcia prosto z aparatu są lepsze z Fuji. Ale przy NEFach już się sytuacja odwraca.
                    pzdr
                    Adam

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a dlaczego wygląd ma być profesjonalny ??

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zeby gawiedz myslala ze to prawie lustro
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

dokładnie :? kompletnie bez sensu
                          jedna z zalet kompaktów jest duża wygoda, małe rozmiary itd

a ten se wymyślił połaczenie dwóch wad :lol: rozmiar lustrzanki i parametry kompakta, no jak lokata > bez sensu
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• pascal
                            Rider
                            • 2009
                            • 510
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mhm... no tak.... czyli coś w stylu przyczepiania znaczków empałer na stare beemki trójki :szeroki_usmiech ... co za żen

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                              Zeby gawiedz myslala ze to prawie lustro
                              To jak mąż od mojej żony siostry( szwagier chyba - bo nie chce gafy zrobić) na urodzinach macha aparatem,wkręca i wykręca obiektyw -pełna profesja i podniecenie.A za 2 dni oglądamy zdjęcia w gronie a teściowa wyskakuje zobaczcie jakie ...(ja) zrobiłem ładne zdjęcia i to tym aparatem za 400zł a twoje ( imie szwagra?) jakieś niewyrażne a takim drogim aparatem robione... :lol: :lol: :lol: :
                              Ja nie mam pojęcia o aparatach-zdjęciach i kupiłem kompakt.

Komentarz

• b707
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1272

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                a ten se wymyślił połaczenie dwóch wad :lol: rozmiar lustrzanki i parametry kompakta, no jak lokata > bez sensu
                                Dlaczego? Nie każdemu zależy na aparacie do kieszonki. Rozmiar lustrzanki gwarantuje komfort pracy czy to jest więc wada*?. Polecam pomacać w/w S200EXR... Pod względem komfortu pracy i ergonomii dorównuje D300.
                                Jakość zdjęć prosto z aparatu dla amatora będzie wystarczająca. parametry obiektywu też w większości kompaktów czy tzw hybryd jest zdecydowanie lepsza od luster z kitem.

W domu miałem Lumixa FZ-10 a teraz mam S200EXR i D80. Dla mnie lustro z kitem w rękach amatora nie da takich samych efektów jak zaawansowany kompakt/hybryda.
                                pzdr
                                Adam

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

z nie-luster celowałbym w canony - dobry automat w sensie takim, że elektronika dobrze dobiera parametry ekspozycji, a jak przypadkiem zapragniesz cokolwiek poprawić, to praktycznie wszystkie rzeczy można manualnie również dostroić - z czym konkurencja miewa problemy

odrzucając lustro z powodu komplikacji nieco się mylisz - tryb auto to posiada i praktycznie zawsze zrobi lepsze zdjęcie niż kompakt, zwłaszcza w ciemniejszych sceneriach. dodatkowo lustro nawet na kitowym obiektywie będzie ostrzyło szybciej niż kompakt - a mając dzieci tym łatwiej to docenić - strzelając kompaktem w domu z wieczora dziecko często-gęsto zdąży zwiać z kadru, z lustrem w ręku tatuś ma większe szanse na dobrą fotę (empirycznie sprawdzone-w domku używam nikona d40+kit 18-55, a na wycieczki w kieszeń fuji f40)

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

No tak, temat jak zwykle prawie zupełnie odszedł od zakładanego...
                                    Ale:
                                    - nie chcę lustrzanki tylko kompakt, bo chcę kupić aparat nowy a na sprzęt drogi (a lustrzanki są droższe) poprostu mnie nie stać...
                                    - nie bawię sie w obróbkę zdjęć i jakość fotek ze starego Olimpusa 3,2mlnPix mi wystarcza, więc tym bardziej nie potrzebuję lustrzanek,
                                    - chcę wygląd "profesjonalny", bo mi się taki dużo wygodniej trzyma jedną dłonią (mam kompakt Olimpusa i szlag mne trafia, bo z uwagi na mały rozmiar często wylatuje mi z dłoni)

Za opinie dziękuję...

Aha, jestem ostatnim który kupuje sobie jakiekolwiek przedmioty po to, aby "gawiedź" myślała, że są one "wypaśne"...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• korsarz
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 16

dobrym rozwiązaniem byłaby sony alfa od Deo. to aparacik bardzo przyjazny w obsłudze i wykonujący bardzo fajne fotki. jeżeli jednak się nie zdecydujesz na taki zakup, to weź Fuji. olympusy mają słabe optyki (to nie to samo co dawne sprzęty), a poza tym ich serwis pogwarancyjny to dramat. naprawiają wszystko na zasadzie ryczałtu. o ile padnie Ci coś drogiego to ok, ale jak będzie to pierdoła to zaboli wiem, bo miałem już cztery olympuski i radze - nie pakuj się w nie. jakość zdjęć też nie jest powalająca (szczególnie tych w pomieszczeniach)

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

agamek, mi sie wydaje ze w twoim wypadku najlepszy bedzie taki kóry ci sie najbardziej podoba i najlepiej lezy w dłoni, skoro nie jestes koneserem robienia i obróbki zdjęć to wszystkie duperele nie będą miały najmniejszego znaczenia a zdjęcia i tak bedzie robił
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

Zamieszczone przez piramida
                                          agamek, mi sie wydaje ze w twoim wypadku najlepszy bedzie taki kóry ci sie najbardziej podoba i najlepiej lezy w dłoni, skoro nie jestes koneserem robienia i obróbki zdjęć to wszystkie duperele nie będą miały najmniejszego znaczenia a zdjęcia i tak bedzie robił
                                          No i tak też pewnie zrobię... Żona podpytuje mnie co bym chciał na gwiazdkę/imieniny/urodziny (wszystko w przeciągu miesiąca) więc "niechcący" powiem, że chciałbym "taki" aparat a ona niech się podpyta u sprzedawców i wybierze "najlepszy"...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piramida
                                            No i tak też pewnie zrobię... Żona podpytuje mnie co bym chciał na gwiazdkę/imieniny/urodziny (wszystko w przeciągu miesiąca) więc "niechcący" powiem, że chciałbym "taki" aparat a ona niech się podpyta u sprzedawców i wybierze "najlepszy"...
                                            i to jest odpowiedznie podejscie do tematu
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• watchman
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 200

Zamieszczone przez bl
                                              Agamek12, z tych dwoch wybierz Fuji. Jesli chcesz wiecej poczytac to polecam www.dpreview.com
                                              Zdecydowanie Fuji tylko inny model, proponuję przyjrzeć się HS-10.
                                              NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• czernobyl
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1276
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a ona niech się podpyta u sprzedawców i wybierze "najlepszy"
                                                a sprzedawcy wcisną najbardziej zatwardziałego "pułkownika" MZ lepiej, jakbyś sam wpadł do jakiegoś ełro czy mediamarkietu i sam wymacał dla siebie najwygodniejszy

z przesiadką z olympusa 3,2mpix na coś nowego bym uważał - może być gorzej, jako że fizycznie rozmiar matryc praktycznie sie nie zmienił, za to ilość mpix z nich wyciskanych - wzrosła kilkukrotnie (3,2 vs obecne 12-14)

Komentarz

• b-bar01
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 985
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez watchman
                                                  proponuję przyjrzeć się HS-10.
                                                  tylko że ten kosztuje pow. 1200 pln.
                                                  Agamek12,
                                                  jesli już to Fuji Finepix S2500HD, cena ok 600-700 pln.
                                                  nakrecisz film HD
                                                  zoom optyczny x18 czyli dla 35mm ogniskowa w zakresie 28-500mm
                                                  np. tu:
                                                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Pracuję...